Vargad hajlamos egy kalap alá venni az összes női magazint, mint a krémeket és a mosószereket.

Szerinte mind ugyanazt tudja (csekély eltéréssel), csak a marketing budget más és más.

Bevallom, korábban a női magazinokat én is hajlamos voltam csupán árfekvés alapján kategorizálni: hirdetési oldalak más-más célcsoportnak összefűzve.

Bevállaltam egy fél évre egy külsős, szakértői munkát, újra vissza kellett térnem a friss trendek világába. Több magazin rendszeres vásárlója vagyok, de például az ELLE-ből csak az olaszt szoktam két-három havonta megvenni a nemzetközi fotótrendek követése miatt.

Néhány hónapja a magyart is megveszem és most revidiálnom kell eddigi megítélésemet: a magazin nagy része valóban nívós reklámgyűjtemény, de a másik fele elvitathatatlanul tartalmas.

A januári és februári összevont száma több olyan cikket is tartalmazott, amit végig kellett olvasnom.

Tartalmas, igényesen összeállított cikkek, érdekes riportok, makulátlan hirdetések, meseszép fotók és különleges termékajánlók.

El is döntöttem, erre elő fogok fizetni.

Az áprilisi szám gyorsabban jelent meg, mígnem eljutottam volna az előfizetésig, így gyorsan lekaptam az újságárus polcáról. Tényleg kíváncsi voltam rá, pedig nem vagyok az az ámulatba esős fajta.

A címlap már önmaga sokat ígért: Emma Watson elegáns portréja már rendben volt.

…és a melléklet! Egy A/5-ös novellagyűjtemény, mely „AZ ELLE TÖBB NŐT AZ IRODALOMBA!” pályázatának nyertes alkotásait tartalmazza.

10 kortárs írónő műve, 44 oldalon. Éppen elfér a táskám oldalzsebében. Eldőlt: holnap tömegesen megyek dogozni autóval dugulás helyett, így nyerek az olvasásnak egy órát oda, egy órát vissza: két óra alatt ki is olvasom a gyűjteményecskét.

…és ez a kis novellacsomag meg is találta nekem az időt. És eddig miért is jártam Pestre autóval?! Miért nem volt a táskám oldalsó zsebében egy könyv?! Miért engedtem ezt el ilyen könnyen?!

Hát hülye vagyok én?!

Belelapoztam a magazinba is, várom a következő Pestre utazós napot, ugyanis bőven lesz mit kiolvasnom. Várom az Emma Watson interjút, hiszen az agyon kritizált generációjának egyik gyöngyszeme ez a lány.

Természetesen a farmer trendet is alaposan szemügyre kell majd vennem, sőt, az igényes könyv-és filmajánlóban is biztosan találok majd értékes újdonságot.

De várom, hogy végigolvashassam, hogy az amerikai nők tömeges tiltakozása mire futhat ki az új elnök személyét illetően.

A közösségi médiában a konzervatívabb gyomrú ismerőseim előszeretettel ostromolják a kifutók új férfi trendjét, a sminkelt és női ruhába álmodott hímnemet. Igen mi valószínűleg liberálisabbak vagyunk Férjemmel az átlagos magyar felnőttnél, de mi tényleg nem látunk ebben semmi kivetnivalót. Nekünk ez művészet, s tudjuk, hogy nem utcára megálmodott mindennapi viselet. Számunka ez teljesen elválik a prêt-à-porter-tól, nem is keresünk benne semmi realitást, praktikumot. Picasso Guernicaja is csak nyomokban tartalmaz reális ábrázolásmódot, mégis mindenki érti, elismeri s nagyságát egy percig sem vitatja. Kíváncsi vagyok a FÉRFIAK SMINKBEN című cikkre, melyben milliók által követett Instagramm és You-Tube férfisztárok, bloggerek, vloggerek sikerét szakértik körbe. Érdekel, hogy nálam avatottabb szemek mit látnak ebben a trendben, hogyan vélekednek róla. S csak remélni, merem, hogy hozzánk hasonlóan liberálisan, de ha nem, akkor is érdekes lesz a több oldalas összefoglalás, ebben biztos vagyok.

Mariana Abramovic-ról a Buddhista Főiskolán hallottam először. A performansz valahogy mindig kimaradt az életemből, ám amikor az akkori Rektor Úr bemutatta a híres, „szembenülős előadását”, libabőrösen néztem végig. Hihetetlen hatással volt rám. Az ELLE most a 70 éves művésznőről és az Ő sajátságos világáról, társadalmi elutasításáról tett közzé egy két oldalas cikket. Ez is furdal már nagyon.

…és akkor a fentiek valószínűleg még csak a töredékei annak, amiért érdemes volt megvennem az áprilisi ELLE-t.

Örülök, hogy nem volt igazam, és egy „nemizgatcuccból” „tartalmaskedvenc” vált egy kis nyitottsággal.

Ha van kedvetek egy kicsit a hétköznapok fölé lépni, érdemes megvenni, egy tucat órára biztosan kiragad majd a sodrásból, s így, vagy úgy, de új gondolatokra késztet.

Kicsiicsi › 40