Akik már jártak nálam fotózáson, tudják, hogy a fényképezés ideje alatt lenémítom a telefonomat, magunkra csukom a stúdió ajtót – szeretem megtisztelni a Vendégeimet osztatlan figyelmemmel.
Engem valóban érdekel a NŐ, akit sminkelek, akit fotózom. Az együtt eltöltött 2-3 óra alatt olyan bensőséges beszélgetések alakulnak ki, mintha ezer éves ismerősök, közeli barátok lennénk. Szeretek kérdezni, de még jobban imádok hallgatni.

Az egyik legemlékezetesebb fotózásom Zalabai Csillával esett meg. A 3 órás fotózást még bő egy-másfél órás beszélgetés követte. Nem szakmáztunk. Magánéleteztünk. …és el sem tudom Nektek mondani, hogy mennyire megtisztelőnek éreztem, ahogyan Csilla legbensőbb vívódásait rám bízta… Ösztönösen tudta, hogy nálam jó kezekben lesz minden mondat, mert az utolsó szó is kettőnk titka marad.
Tudjátok viszont miről szeretnék most Nektek mesélni?! Az Ő FICAKJÁRÓL! 🙂

Csilla igazi művész ember. Vezetett galériát, alkot maga is és közben neves kézművesekkel inspirálják egymást.
A sok éves vásározás után úgy döntött, hogy ideje valóra váltani álmait: kedvenc alkotó társainak munkáit és imádott retró tárgyait egy cuki kis boltban tálalta fel a VII. kerületi, Nagy Diófa utcában.

Már a fotózásra olyan ékszereket hozott magával, amikkel nem tudtam betelni: origami hajó fülbevaló, biciklibelső- és üveg ékszerek…. Éreztem, hogy nekem mihamarabb el kell látogatnom Csilla boltocskájába!
…és az igazi meglepetés tényleg csak Ficakban jött:
retro és kézműves termékek garmadával, óriási, működő, retro zeneszekrény (no itt a Férjem is elalélt), ugyancsak retro kerámia és porcelán nippek társaságában, cukimuki zokni majmocskák, tündéri fényvisszaverő figurák, ékszerek parafából, bicaj gumiból, kerámiából és minden elképzelhető anyagból. Budapest retro és mai szuvenírek, táskák és neszeszerek, legyezők, szappanok és környezettudatos cuccok, hűtőmágnesek, kötött és horgolt jóságok, fotók és nyomatok.

Szuno texiltermékek cuki gyerekrajzokkal, Marozsán Fanni textiltervező által megálmodva. Erről, ha nem bánjátok, egy picit bővebben is idéznék, mert Csilla szívügye ez a projekt (is), nem véletlenül:
“A projekt alapját a gyerekrajzok adják, melyek az Igazgyöngy Alapítvány által fenntartott művészeti iskolában készülnek, ahol a gyerekek 70%-a hátrányos helyzetű, és ahol évente 500 díjat is elnyernek a gyerekek hazai és nemzetközi gyermek képzőművészeti pályázatokon. Ezek a gyerekrajzok adják a motívumait a termékeknek, melyet a gyerekek édesanyjai, lánytestvérei, nagymamái készítenek el.
A bevétel az Igazgyöngy Alapítvány mélyszegénységben élő támogatott családjainak és gyermekeinek (akik a projektben dolgoznak) életminőség-javítására fordítódik.”

 

Csilla éppen a nyitva tartás tábláját készítette keresztszemes öltéssel, mikor váratlanul betoppantunk hozzá. Otthagyott csapot-papot és csak dőlt belőle a szó, minden mondatából átjött, hogy két kamasz Gyermeke mellett a Ficak a harmadik szülött…

A novemberben nyitott kis ékszerdoboz igen jól indult az ünnepeknek köszönhetően, aztán jött a mindenkinek gyenge évkezdet, s mire behozhatta volna a tavasz a sok turistát, helyettük a Corona jött. …és vele együtt Csilla hatalmas lelkének újabb tanúbizonysága egy Facebook poszt formájában:
“Hamarosan indul a ficakshop.com Domain, tárhely megrendelve, díj befizetve (csak még nem ért oda), már csak értenem kell hozzá… Lesz rajta sok info, érdekesség, és sok minden, ami a @ficak.craft.and.shop . Egy dolog nem lesz most: klasszikus webshop. Igen, jól jönne, ha rendelnétek, vásárolnátok. De a rendelt cuccokat ki is kell vinni. Futároknak, akik ugyanúgy emberek, családdal, idős szülőkkel, esetleg nem tökéletes immunrendszerrel. Én nem szeretném, ha miattam a szükségesnél több helyre kellene menjenek, nagyobb kockázatot kellene vállaljanak. Nem kell velem egyetérteni, és tudom, hogy nem ez egy “jó” vállalkozó hozzáállása. De mindig másokat helyeztem magam elé, és ezen most sem tudok változtatni. Vigyázzunk egymásra!”

Mikor először elolvastam ezt a posztot, kirázott a hideg. Aztán elolvastam még egyszer, hogy biztosan jól értelmezem-e.
S most, hogy újra megkerestem az oldalon, hogy pontosan idézhessem Nektek, ismét lúdbőrös lettem:
láttatok Ti már ilyen önzetlenséget?! Találkoztatok már valaha ilyen odaadással és empátiával?! Értitek már, hogy miért szerettem meg ennyire EZT A NŐT?!

Csilla… örülök, hogy megismerhettelek.

Tudom, hogy ez Neked másodlagos, de a legnagyobb sikert kívánom Neked, amit csak adhat a sors, mert TE MEGÉRDEMLED!!!

Imelda