A száraz bőr ápolása

Sminkesként a száraz bőrrel találkozom a leggyakrabban, hiszen a hideg, szeles időben, a fűtés szezonban a legtöbb bőrtípus szárazzá válik, de ugyanilyen szárító hatással van nyáron a sós víz, vagy a légkondicionáló használata is. Túl azon, hogy a száraz bőr ellenálló képessége nagyon csekély, hajlamossá válik a fertőzések begyűjtésére, a gyulladásokra is, így nem csak esztétikai okai, de egészségügyi jelentősége is van a gondos ápolásnak.

Tudnivalók a száraz bőrről:
Az első reakció általában bőrszárazság esetén, hogy olajozni kezdjük. Ez a tökéletes tévút, mert a száraz bőr nem zsír-, hanem vízhiányos.
Ha mosakodás után egy picit húzódik, feszül a bőrünk, biztosak lehetünk benne, hogy száraz a bőrünk, akár csak időlegesen is. A száraz bőr kevés védő hatású zsírt termel, így nem tudja megfelelő mértékben megtartani a nedvességtartalmát, míg a dehidratált bőr csak a szervezet vízhiányos állapotának megnyilvánulása. Átmenetileg bármely bőrtípus lehet vízhiányos, de ezt elegendő vízfogyasztással, a szélsőséges körülmények megváltozásával rövid úton kezelni tudjuk,

A száraz bőr ápolása:
Száraz bőr esetén kiemelt szerepe van a rendszeres vízivásnak, a napi két liter víz elfogyasztása az elsődleges feladat.
Ennél a bőrtípusnál is kiemelt szerepe van az ápolás minden fázisának:

  • A tisztításnál érdemes lemosó tejet használni és az alkoholos tonikokat kerülni.
  • Nagyon fontos, hogy az alapos tisztítás után azonnal hidratáló krémet alkalmazzunk. A kollagén tartalmú krémek fokozzák a bőr víztartó képességét, így érdemes ilyen típusú készítményekkel ápolni a bőrt.  A legjobb, ha magas napvédő faktorú, hidratáló krémet használunk reggel és tápláló, vitamindús, avokádó olajos, esetleg hialuronsavas hidratáló krémet éjszakára.
  • Kerülendő a zsíros krémek alkalmazása, a túlzott alkohol fogyasztás (az alkohol és a kávé dehidratál!)

A száraz bőr sminkelése:
A száraz bőr sminkelésénél a legnagyobb kihívást a megfelelő alapozó kiválasztása jelenti.
A zsíros, olajos alapozók eltömítik a pórusokat, fokozzák a problémát. Az olajmentes alapozók ugyan nem irritálják tovább a bőrt és jól feltapadnak, de beleülnek a legapróbb ráncokba is és a végeredmény nem lesz túl esztétikus.
A láthatóan száraz bőrt legalább a sminkelés előtt éremes jól feltölteni, akár frissítő, hidratáló permettel, vagy egy hidratáló krémmel, vagy ebben a sorrendben mindkettővel. Fontos, hogy a hidratáló krémet hagyjuk néhány percig beszívódni, de utána alig nedves kendővel töröljük le a felesleget, hogy az alapozó “ne csússzon le a bőrről”.
A szilokonos primerek használata is sokat segít, hiszen a primer feltölti az apró ráncokat, így azokba nem ül bele az alapozó, a bőr nem cuppantja be az alapozó nedvességtartalmát, így a bőrfelszín egyenletesebb, egészségesebb képet mutat. (Persze ezek csak sminkes mentő technikák, a legfontosabb a rendszeres, megfelelő bőrápolás nap mint nap!)

A napi bőrápolási rutint érdemes hetente legalább két alkalommal hidratáló maszkkal, pakolással kiegészíteni, főleg a fűtési/nyaralási szezonban lehet extra hidratálásra szükség.

Én nagyon szeretem az Yves Rocher termékeit, a hidratáló készítményeit is jó szívvel merem ajánlani Nektek. Minden nagyobb kozmetikum márkának vannak jó hidratálói, mindenki megtalálja a pénztárcájának, ízlésének megfelelő terméket, csak tudatosan körül kell nézni a drogériákban.

No akkor hidratálásra fel! …hiszen minden szép smink alapja az ápolt bőr és ne feledjük el, hogy a bőrünk testünk elsődleges védőrétege, nagyon fontos, hogy egészséges legyen!

KI