A száraz-, és a kevert bőrről már írtam korábban egy-egy kis összefoglaló cikket, most következzen a harmadik nagy kategória, a zsíros bőr ápolása.

A zsíros bőr az egyik leggyakoribb bőrtípus, sőt a többi is időszakosan zsírosabbá válhat: például a nyári nagy hőségben, a táplálkozási szokások megváltozásával.

A zsíros bőrről először mindenkinek a kifénylő, csicsogó felszín, a gyulladt göbök jutnak eszébe, pedig van egy nagyon pozitív tulajdonsága is:
ez a bőrtípus olyan hidratáló anyagokat termel, amely önmagát megvédi a káros környezeti hatásoktól, így lassabban hagy nyomot rajta az idő.

A túl sok faggyú, nem megfelelő ápolás következményeként nagy gubancokat is okozhat: például gyulladt pattanások, tág pórusok, seborrhoea…

Ennél a bőrtípusnál extra-über kiemelt szerepe van a helyes tisztításnak, hiszen ebben rejlik az első nagy csapda! Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a zsíros bőrt szárítani kell, ha minél többet tisztítjuk a bőrt, annál kevésbé lesz az zsíros. A túlzott tisztítással csakis fokozzuk a bőr faggyútermelését, így éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szerettünk volna! 
Éppen ezért tisztításnál – bármilyen csábító is -, kerüljük a magas alkolhol tartalmú tonikokat, a szárító szappanokat, az olajos-zsíros bőrápoló krémeket.

A zsíros bőr ápolásánál az “olajmentesen” van a hangsúly: 
– olajmentes hidratáló krémet válasszunk,
– használjunk olyan mattító arcápoló krémet nappalra, amely könnyű, nem tömíti el a pórusokat, hosszan hidratál, és kordában tartja a faggyútermelést anélkül, hogy kiszárítaná azt,
– érdemes hetente egyszer gyengéden tisztító arcradírt alkalmazni, ami nem szárítja, ám megfrissíti a bőr felszínét,
– a tisztításhoz zsíros bőrhöz ajánlott micellás vizet javaslok, mely anélkül végez alapos munkát, hogy kiszárítaná a bőrt,
– gyulladtabb, problémásabb területek kezelésére a természetes gyulladáscsökkentő illóolajakat szoktam magam is használni: fültisztító pálcára teszek teafa-, narancs-, grapefruit-, vagy levendula olajat és csak a problémás területet tunkolom be vele alaposan, nem az egész arcot.

A zsíros bőr sminkelés:
Mint azt már korábban említettem, válasszunk olajmentes alapozót, amely matt fedést biztosít, könnyű és nem fed túl vastagon – hagyja lálegezni, élni a bőrt.
Én az idehaza kapható márkák közül a PUPA oajmentes alapozóira esküszöm, a zsírosabb bőrre még esküvői sminkehez is ezt használom, biztosan nem “csúszik le” nem fénylik ki. Ha csak egalizálni szeretném a bőr tónusait vele és nem szükséges vastagabban fednem, akkor vizes szivaccsal szoktam felvinni a bőrre, hogy minél kevésbé tömítsem el a pórusokat.

Remélem, tudtam Nektek segíteni és hasznát veszitek majd tanácsaimnak…

Köszönöm, hogy olvastok!

Kellemes szépülést kívánok!

Kiss Imelda