Véletlenek sorozata lendített az új smink és fotózás irány felé: Kitti barátnőm 8 éves Kislánya (de Kitti is!:-) imádja a KPOP zenét, sőt nyakig járnak az ázsiai kultúrákban. Először tőlük hallottam erről a stílusirányzatról, aztán egy régi barátom is mesélt a KPOPPER Kislányáról, majd a Pinteresten nude esküvői smink inspirációkat böngészve találtam csodás KPOP sminkeket… Olyan gyorsan jöttek egymás után a jelek, hogy – jó bakként – muszáj volt azonnal utána nézni, mi is ez az őrület.
Aztán persze kiderült, hogy szintén 8 éves Kisfiammal már régebb óta hallgatok KPOP zenéket, mint azt gondolnám, sőt a DUN-DUN-DUN a napi zenei rutin része, -és bevallom, olyan fülbemászó, hogy olykor már én is dúdolom.

A koreai pop zene már különálló zenei irányzat a sokszínű palettán, lehet nem szeretni, elmenni mellett kamaszgyerekekkel biztosan nem lehet…

Mélyebbre kaparva persze találtam hideget-meleget erről a világról. Találtam olyan véleményt, mely szerint – kis túlzással – ez a stílus fogja romba dönteni a világot. Meséltek a tinilányok olyan nagyikról, akik a BTS sapi és a tetkó miatt sátánistának tekintik az unokájukat. Olvastam erkölcstelen fertőről, s láttam könnyes tini szemeket is egy-egy klip alatt.

Azt hiszem, a KPOP-éremnek nem két oldala van, hanem minimum 100…

Én, viszonylag modern szülőként azt gondolom, hogy az a tudatosság, az a hihetetlen tánctudás és kitartás, ami egy-egy KPOP sztár(csapat) előéletét jellemzi, mindenképpen példaértékű lehet a legkönnyebb utakat kutató fiatalok számára. A sokéves „gyakornoki” előélet azt gondolom, olyan akaraterőről tesz tanúbizonyságot, ami a mai fiatalság MOST AZONNAL világában teljesen ismeretlen – én például ezt emelem ki a Fiamnak a KOPOPról. A vidám forgatag, a harsogó színek, a világméretű sikerek mögött hihetetlen munka rejtezik – ha mást nem, hát legalább ezt vegyük észre mi, szülők…

…de pontosan emlékszem arra is, hogy a fiatalságom szintipop „zseniejin” mennyire megbotránkoztak a Szüleim; emlékszem, mikor a plakátokat AZONNALLEKELLETTSZEDNEM! a falról, mert „abban a fertőben nem lehetett pihenni”…
…szóval én még magamban hordom a meg nem értett zenei időszakomat, sok mindent átörökítek a poroszos Szüleimtől, ezt biztosan nem fogom.

Igen, készséggel belátom, hogy férfi nemi jegyekkel hadilábon álló fiú KPOP fiú? sztárok talán nem a legjobb példát mutatják a mai srácoknak, de könyörgöm! – volt nekünk is George Michaelünk, Boy Georgeunk, Freddie Mercurynk, Prince-ünk, Rick Astleynk, de drága Anyukák mizu van a Ricky Martinnal, akitől ma is olvadnak a női szívek… és volt nekünk egy komplett New Kids on the Block-unk is… Lássuk be, az egyik legismertebb világsztárnál Michael Jacksonnál megosztóbb (legalábbis a nemi identitását illetően) személyiség sem döntötte romba a mai negyvenes Apupkák nemi hovatartozását.
…és hogy végképp elrúgjam a pöttyöst, minden különös kommentár nélkül ideírnék még néhány nagy nevet, és az vesse az első követ a KPOP-ra aki a felsorakoztatott nevek egyikét sem hallgatta soha, szívbéli kedvencként: Elton John (akit még Putyin is elismer), Blue, Eric Clapton (Brit Birodalom Rendje (CBE) kitüntetés tulajdonosa)…

Szóval, mielőtt mindenért a KPOP-ot hibáztatnánk, szerintem vegyük a fáradtságot, üljünk oda a gyermekeink mellé s próbáljunk meg mihamarabb ráhangolódni erre az új világra… nem kell szeretni, de meg lehet próbálni. Nem kell koncertre járni, de jobb, ha a szülő viszi el a gyermekét, mintha ha az titokban elszökik a többi KPOPERREL, mert ha igazi rajongó, akkor így vagy úgy, de ott lesz a koncerten, ebben biztosak lehetünk. Nélkülem sem volt még (talán egy) Depeche Mode és The Cure koncert Magyarországon, pedig Dave Gahan popcsipője is igen megosztó jelenség :-D.

Félreértés ne essék, nem szeretném piedesztára emelni a KPOP-ot. Talán csak jól esett magamnak is összeszedni, hogy miért is tudom elfogadni a totális elutasítás helyett.

Következő cikkem a KPOP sminkekről és fotózásról szól, merthogy abba is belevetettem magam :-D.

Köszi, hogy végig olvastatok!

KI